Radiology Objective Type Questions
(Series – 39)


Q. 1. Radium gives
(a). Alpha rays
(b). Beta rays
(c). X-rays
(d). All of the above


Q. 2. Atomic weight is equal to the total number of
(a). Protons
(b). Protons + Neutrons
(c). Protons + Electrons
(d). Protons + Alpha Particles


Q. 3. Isotopes have same atomic
(a). Mass
(b). Number
(c). Density
(d). Composition


Q. 4. Nucleus of an atom contains
(a). Electrons
(b). Protons + Electrons
(c). Protons + Neutrons
(d). Electrons + Neutrons


Q. 5. Fluoroscopy was discovered in 
(a).1895
(b).1897
(c).1896
(d).1899


Q. 6. Cobalt 60 is
(a). Naturally occurring radioisotope
(b). Artificial radioisotope
(c). Product of plutonium
(d). Product of Uranium


Q. 7. Curie is unit for
(a). Exposure
(b). Absorbed dose
(c). Degree of potential danger to health
(d). Quantity of radionuclide disintegrating per second


Q. 8. Speed of x-ray is equal to
(a). Speed of light
(b). Speed of electrons in x-ray tube
(c). Tube voltage
(d). All of the above


Q. 9. The atom which scatters x-rays more is
(a). Carbon
(b). Mercury
(c). Lead
(d). Hydrogen


Q. 10. Contrast in x-rays is dependent on
(a). kV
(b). mA
(c). Expose time
(d). Distance




Answers


Q. 1    -  (a)
Q. 3    -  (b)
Q. 5    -  (c)
Q. 7    -  (d)
Q. 9    -  (d)



Q. 2    -  (b)
Q. 4    -  (c)
Q. 6    -  (b)
Q. 8    -  (a)
Q.10   -  (a)





Powered by






No comments:

Post a Comment