Radiology Objective Type Questions
(Series – 40)


Q. 1. X-ray beam is produced when electron interact with
(a). Water
(b). Cathode
(c). Target anode
(d). anode


Q. 2. X-ray beam is produced by
(a). Proton
(b). Neutron
(c). Electron
(d). All of the above


Q. 3. The half life of cobalt 60 is
(a). 2.6years
(b). 5.2years
(c). 6years
(d). 8years


Q. 4. The following is not an ionizing radiation modality
(a). MRI
(b). CT
(c). USG
(d). MRI & USG


Q. 5. The half life of Rn-222 is
(a). 3days
(b). 3-6days
(c). 4days
(d). 5days


Q. 6. X-ray was discovered in
(a). 1894
(b). 1895
(c). 1896
(d). 1985


Q. 7. X-rays was discovered by
(a). W.C.ROENTGEN
(b). T. EDISON
(c). MAXWELL
(d). NONE


Q. 8. Radioactivity was discovered by
(a). Becquerel
(b). Thomas Edison
(c). Madam Curie
(d). Einstein


Q. 9. Radioactivity was discovered in
(a). 1796
(b). 1896
(c). 1901
(d). 1946


Q. 10. One gray of radiation is equal to
(a). 1rad
(b). 100rad
(c). 10rad
(d). none




Answers


Q. 1    -  (c)
Q. 3    -  (b)
Q. 5    -  (b)
Q. 7    -  (a)
Q. 9    -  (b)



Q. 2    -  (c)
Q. 4    -  (d)
Q. 6    -  (b)
Q. 8    -  (a)
Q.10   -  (b)





Powered by



No comments:

Post a Comment