Radiology Objective Type Questions
(Series – 45)


Q. 1. The half life of Iodine-131 is,  
(a). 8hours
(b). 8days
(c). 2days
(d). 12days


Q. 2. Commonly used type of radiation in radiotheraphy is
(a). Alpha rays
(b). Beta rays
(c). Gamma rays
(d). X-rays


Q. 3. Radiation protection shields are made up of
(a). cupper
(b). silver
(c). lead
(d). tin


Q. 4. Isotope used in bone scans
(a). technetium
(b). gallium
(c). selenium
(d). chromium


Q. 5. Cobalt 60 is ____________ radioactive source
(a). artificial
(b). natural
(c). gamma ray
(d). artificial and gamma ray


Q. 6. The longest half life is that of
(a). radon
(b). radium
(c). uranium
(d). cesium


Q. 7. Centenary year for x-ray is
(a). 1985
(b). 1995
(c). 2005
(d). 1986


Q. 8. Target material which produces x-rays in a diagnostic x-rays tube is made of
(a). lead
(b). tungsten
(c). cobalt
(d). cupper


Q. 9. Dead bone on an x-ray looks,
(a). more radio-opaque
(b). less radio-opaque
(c). radiolucent
(d). is not seen at all


Q. 10. Which of the following are radioactive?
(a). Co-60
(b). Co-59
(c). I-130
(d). Yt-90




Answers


Q. 1    -  (b)
Q. 3    -  (c)
Q. 5    -  (d)
Q. 7    -  (b)
Q. 9    -  (a)



Q. 2    -  (c)
Q. 4    -  (a)
Q. 6    -  (c)
Q. 8    -  (b)
Q.10   -  (a)





Powered by





No comments:

Post a Comment