Radiology Objective Type Questions
(Series – 44)


Q. 1. The photosensitive material used in x-rays films consist of
(a). cellulose
(b). silver bromide
(c). zinc sulphide
(d). cadmium tungstate


Q. 2. The photoelectric interaction occurs primarily in
(a). L cell
(b). K cell
(c). outer cell
(d). all shells equally


Q. 3. Grid is a device which is used for
(a). reducing scattered radiation
(b). reducing patients exposure time
(c). reducing the contrast of the x-ray
(d). all of the above


Q. 4. Unit of one dose of radiation absorbed is,
(a). grey
(b). roentgen
(c). curie
(d). Becquerel


Q. 5. The thickness of stomach in ultrasound
(a). 0.2mm
(b). 5mm
(c). 7mm
(d). 10mm


Q. 6. Thickness of lead apron to prevent radiation
(a). 1mm
(b). 0.3mm
(c). 0.5mm
(d). 7mm


Q. 7. Isotope used for liver scan is  
(a). technetium
(b). I-131
(c). I-132
(d). Co-60


Q. 8. Radioactive cobalt emits,
(a). gamma rays
(b). beta rays
(c). alpha rays
(d). neutrons


Q. 9. Latest source of neutrons for radiotherapy is,
(a). strontium -90
(b). calcifornium-256
(c). I-131
(d). Radium-226


Q. 10. X-ray films are least sensitive to which coloured light,
(a). violet
(b). blue
(c). yellow
(d). red




Answers


Q. 1    -  (b)
Q. 3    -  (a)
Q. 5    -  (b)
Q. 7    -  (a)
Q. 9    -  (b)



Q. 2    -  (b)
Q. 4    -  (a)
Q. 6    -  (c)
Q. 8    -  (a)
Q.10   -  (d)





Powered by



 
 
 

No comments:

Post a Comment