Radiology Objective Type Questions
(Series – 43)


Q. 1. Advantages of rotating anode x-ray tubes arer,
(a). Quick dissipation of heat
(b). High output of x-ray tube
(c). Short exposure time
(d). All of the above


Q. 2. Ideal material for construction of anode should have,
(a). high atomic number
(b). high melting point
(c). high specific heat
(d). all of the above


Q. 3. Ideal anode material have,
(a). high thermal conductivity
(b). low vapour pressure even at high temperature
(c). suitable mechanical properties for construction purposes
(d). all of the above


Q. 4. Anode is made up of,
(a). tungsten with rhenium
(b). pure tungsten
(c). molybdenum
(d). none of the above


Q. 5. Quantity of x-ray received at given point is dependent on,
(a). kVp
(b). mA
(c). mAs
(d). distance


Q. 6. Penetration of x-ray photon is related to
(a). kVp
(b). mA
(c). distance
(d). time


Q. 7. Most of the time speed of modern x-ray tubes is,
(a). 3000rpm
(b). 1600rpm
(c). 3500rpm
(d). 4000rpm


Q. 8. The leakage radiation is that radiation which comes out,
(a). through glass window
(b). through tube housing
(c). both of the above
(d). none of the above


Q. 9. The glass envelope of diagnostic x-ray tube is made up of,
(a). borosilicate
(b). ordinary glass
(c). steel
(d). none of the above


Q. 10. In modern x-ray tube, line focus principle is used in the focal spot to get,
(a). good radiographic details
(b). sharper anatomical details
(c). withstand larger tube current, thus less danger of destroying the x-ray tube
(d). all of the above




Answers


Q. 1    -  (d)
Q. 3    -  (d)
Q. 5    -  (c)
Q. 7    -  (a)
Q. 9    -  (a)



Q. 2    -  (d)
Q. 4    -  (a)
Q. 6    -  (a)
Q. 8    -  (c)
Q.10   -  (d)





Powered by




No comments:

Post a Comment