Radiology Objective Type Questions
(Series – 47)


Q. 1. Which of the following radioisotopes is commonly used as a source for external beam radiotherapy in the treatment of cancer patient?
(a). strontium 89
(b). radium 226
(c). cobalt 59
(d). cobalt 60


Q. 2. Which of the following is the most penetrating beam?
(a). electron beam
(b). 8MV photon
(c). 18MV photon
(d). proton beam


Q. 3. Maximum penetration  is seen with,
(a). alpha particles
(b). beta particles
(c). gamma particles
(d). all of the above


Q. 4. All of the following are used in interstitial brachy therapy except,
(a). Co 60
(b). Ir 192
(c). Au 198
(d). Cs 137


Q. 5.Radiation exposure occurs in all of the following except,
(a). CT scan
(b). MRI
(c). Fluoroscopy
(d). Plain x-ray


Q. 6. The tendency to limit the emission of more electrons from filament of the x-ray tube during heating is called as,
(a). thermionic emission
(b). space charge effect
(c). voltage fluctuation
(d). none of the above


Q. 7. In transformer, the laminated cores are used to reduce the power loses by,
(a). eddy current
(b). hysteresis
(c). make transformer light
(d). none of the above


Q. 8. In modern x-ray tube, a vacuum is maintained equal to,
(a). 10-3 mm/Hg
(b). 10-2 mm/Hg
(c). 10 mm/Hg
(d). none of the above


Q. 9. Soft x-ray have the tube voltage of,
(a). 0-10kV
(b). 20-60kV
(c). 150-400kV
(d). 400-3000kV


Q. 10. In diagnostic radiography, hard x-rays have tube voltage of,
(a). 0-10kV
(b). 20-60kV
(c). 150-400kV
(d). 400-3000kV




Answers


Q. 1    -  (d)
Q. 3    -  (c)
Q. 5    -  (b)
Q. 7    -  (a)
Q. 9    -  (b)



Q. 2    -  (c)
Q. 4    -  (a)
Q. 6    -  (b)
Q. 8    -  (a)
Q.10   -  (c)





Powered by





No comments:

Post a Comment