Radiology Objective Type Questions
(Series – 46)


Q. 1. Which one of the following radioisotope is not used as permanent implant?
(a). I-125
(b). Palladium-103
(c). Gold-198
(d). Cs-137


Q. 2. Isotope used in myocardial perfusion scan is,
(a). Technetium
(b). Thallium
(c). Stannous pyrophosphate
(d). Gallium


Q. 3. Most radio-dense substance is,
(a). Fluid
(b). Soft tissue
(c). Brain
(d). Bone


Q. 4. Isotope which is replacing radium is,
(a). Caesium
(b). Iridium
(c). Gold
(d). Californium


Q. 5. What is not mutagenic?
(a). x-rays
(b). UV rays
(c). US
(d). beta rays


Q. 6. All of the following radioisotopes are used as systemic radionucleide, except
(a). phosphorus -32
(b). strontium -89
(c). Iridium -192
(d). Samarium -153


Q. 7. Phosphorous 32 emits,
(a). beta particles
(b). alpha particles
(c). neutrons
(d). x-rays


Q. 8. Which one of the following has the maximum ionization potential?
(a). electron
(b). proton
(c). helium ion
(d). gamma photon


Q. 9. Half life of Technetium 99 is,
(a). 2 hours
(b). 6 hours
(c). 12 hours
(d). 24 hours


Q. 10. Radiation exposure occurs in all except,
(a). CT scan
(b). Plain x-ray
(c). Fluoroscopy
(d). MRI




Answers


Q. 1    -  (d)
Q. 3    -  (d)
Q. 5    -  (c)
Q. 7    -  (a)
Q. 9    -  (b)



Q. 2    -  (b)
Q. 4    -  (b)
Q. 6    -  (c)
Q. 8    -  (c)
Q.10   -  (d)





Powered by





No comments:

Post a Comment