Radiology Objective Type Questions
(Series – 41)


Q. 1. Ultrasound waves require,
(a). medium (jelly)
(b). air
(c). vacuum
(d). gas


Q. 2. Electrons are travel from _______ to target.
(a). anode
(b). cathode
(c). x-ray window to patient & form image.
(d). none


Q. 3. A unit of measurement of the electron energy is
(a). eV
(b). kV
(c). mA
(d). kV + mA


Q. 4. X-ray beam when fall on the body, act as
(a). reflected
(b). absorbed
(c). transmitted
(d). All of the above


Q. 5. X-rays being invisible, the presence can be detected by their,
(a). effect on radiographic film
(b). effect on fluorescent screen
(c). ability to ionize the air
(d). all of the above


Q. 6. Electric current is measured in
(a). Watt
(b). Erg
(c). Volt
(d). Ampere


Q. 7. The proton are normally equal in number of
(a). electron
(b). photon
(c). neutron
(d). alpha particles


Q. 8. The particles of discrete bundles of energy released from electromagnetic spectrum is known as,
(a). quantum
(b). radiation
(c). electron
(d). proton


Q. 9. For x-rays to travel, it require
(a). no medium
(b). water
(c). oxygen
(d). all


Q. 10. Electric pressure is measured in
(a). watt
(b). volts
(c). ohm
(d). farad




Answers


Q. 1    -  (a)
Q. 3    -  (a)
Q. 5    -  (d)
Q. 7    -  (a)
Q. 9    -  (a)



Q. 2    -  (b)
Q. 4    -  (d)
Q. 6    -  (d)
Q. 8    -  (a)
Q.10   -  (b)





Powered by





No comments:

Post a Comment