Radiology Objective Type Questions
(Series – 48)


Q. 1. Gas filled tubes has the following disadvantages,
(a). kV & mAs are difficult to control independently
(b). produce blackening thus shortening its life
(c). speed of electron will be reduced thus energy of the x-rays would be lesser
(d). all of the above


Q. 2. Very hard x-rays have the tube voltage,
(a). 0-10kV
(b). 20-60kV
(c). 150-400kV
(d). 400-3000kV


Q. 3. In coherent scattering, the single electron is involved in interaction in,
(a). Thomson scattering
(b). Rayleigh scattering
(c). both of the above
(d). none of the above


Q. 4. What is not true about EM waves,
(a). electrons are only allowed to be in orbits which correspond to discrete energy levels.
(b). a uniform cloud of negative electrons surrounds a positive nucleus whose size is about 10-12 cm
(c). electrons revolve around nucleus as planets do around the sun
(d). electrons, protons and neutrons form a neutral spherical gas with diameter around 10-8m


Q. 5. Rotating anode x-ray tubes were introduced into diagnostic radiology in order to,
(a). reduce patient dose
(b). distribute heat over a larger anode area
(c). allow low kV technique
(d). trigger the bucky apparatus


Q. 6. Edison effect is related to,
(a). thermionic emission
(b). photoelectric effect
(c). chemical effect
(d). none of the above


Q. 7. In Goodge`s principle, the x-ray tube is designed so that it have the following,
(a). angled target
(b). line focus principle to have small effective target area
(c). dual focus
(d). all of the above


Q. 8. Heat at anode is,
(a). less than 1%
(b). less than 40%
(c). less than 90%
(d). less than 99%


Q. 9. Out of interaction of x-ray with matter, which occur in range of diagnostic radiology?
(a). coherent scattering
(b). photoelectric absorption & Compton scattering
(c). pair production and photodisintegration
(d). none of the above


Q. 10. A high energy Compton scattered photon,
(a). most likely scatters at 90 degree
(b). most likely scatters in forward direction
(c). is equally scattered in all direction
(d). most likely scattered backwards




Answers


Q. 1    -  (d)
Q. 3    -  (a)
Q. 5    -  (b)
Q. 7    -  (d)
Q. 9    -  (b)



Q. 2    -  (d)
Q. 4    -  (a)
Q. 6    -  (a)
Q. 8    -  (d)
Q.10   -  (b)





Powered by





No comments:

Post a Comment