Series - 38



Radiography MCQ
(Series – 38)


Q.1. By ___________, Roentgen prepared his manuscript regarding discovery of x-rays.
(a). December 26, 1895
(b). December 27, 1895
(c). December 28, 1895
(d). December 25, 1895


Q. 2. Electromagnetic radiation is made up of an _____________ that mutually support each-other.
(a). electric field
(b). magnetic field
(c). electric field and magnetic field
(d). None


Q. 3. A radio transmission tower is used to transmit radio signals that are an EM radiation. The transmission is accomplished by accelerating charge _____________ a conductor in the tower.
(a). Up
(b). Down
(c). UP & Down
(d). None


Q. 4. The frequency of the radio wave is just how many times ________ the charge changes direction.
(a). per hour
(b). per minute
(c). per second
(d). per cycle


Q. 5. The relationship between velocity, wavelength & frequency is,
(a). c=λν
(b). λ=cν
(c). both
(d). none


Q. 6. Because all types of electromagnetic radiation have the same velocity, the frequency of the radiation must be inversely proportional to its ___________ .
(a). amount
(b). wavelength
(c). origin
(d). all


Q. 7. All types of radiation in the electromagnetic spectrum differ basically only in ___________ .
(a). origin
(b). quantity
(c). wavelength
(d). none of above


Q. 8. The wavelength of diagnostic x-rays is extremely short and it is usually expressed in
(a). Angstron
(b). Nanometer
(c). Millimeter
(d). both a+b


Q. 9. The wave concept of electromagnetic radiation explains the,
(a). reflection & refraction
(b). diffraction
(c). polarization
(d). All of above.


Q. 10. Giga means,
(a). 10,000,000,000
(b). 1,00,00,00,000
(c). 1,00,00,00,00,000
(d). 1,00,00,00,00,00,00,00,000



Answers


Q. 1    -  (c)
Q. 3    -  (c)
Q. 5    -  (a)
Q. 7    -  (c)
Q. 9    -  (d

Q. 2    -  (c)
Q. 4    -  (c)
Q. 6    -  (b)
Q. 8    -  (d)
Q.10   -  (b)




Powered by


Series 27 28 29 30 31 32  33  34  35  36  37 ... 39





No comments:

Post a Comment